2012. június 19., kedd

Csiga főételnek, azaz Malvint a kis rigót etetik


Rigó család fészkel a családi házunk udvarában, napközben és este is nagy koncertet adnak. Egyik vasárnap  sikerült őket lencse végre kapnunk, lenyűgözve figyeltük őket öt lépés távolságból. Kecsesek és gyönyörűek, hirtelen átéreztem, hogy mi ragadta meg Fekete István fantàziáját, hogy több állatokról szóló könyvet is írt. A pufi bögyös a fióka, én elneveztem Malvinnak, őt eteti az anyja csigával. Kikapcsolódásra vágysz? Íme egy perc természet.



Video by Marek




Csiga főételnek, azaz Malvint a kis rigót etetik


Rigó család fészkel a családi házunk udvarában, napközben és este is nagy koncertet adnak. Egyik vasárnap  sikerült őket lencse végre kapnunk, lenyűgözve figyeltük őket öt lépés távolságból. Kecsesek és gyönyörűek, hirtelen átéreztem, hogy mi ragadta meg Fekete István fantàziáját, hogy több állatokról szóló könyvet is írt. A pufi bögyös a fióka, én elneveztem Malvinnak, őt eteti az anyja csigával. Kikapcsolódásra vágysz? Íme egy perc természet.



Video by Marek




2012. június 17., vasárnap

Rozmaringos almás sült pulykamell


Gyakori kérdés a konyha tündéreknél, hogy mi legyen az ebéd vasárnap? Hiszen étkezésünkben fontos a változatosság és  mindig valamilyen finomra vágyunk. Egy jól elkészített sült pulykamell után mindenki megnyalja az ujját. Bátran használjunk hát kicsit karakteresebb fűszereket és bizony a gyümölcsnek is lehet helye, abban a tepsiben.


             
                                                    
                                                                 Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:
1 db nagyobb pulykamell
5-6 db burgonya
6 gerezd fokhagyma
2 alma
1 szál rozmaring
só, színes bors,
grill fűszerkeverék





Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk  folyóvízben, majd felszeleteljük kisebb darabokra. Bedörzsöljük a hús darabokat grill fűszerkeverékkel, egy kicsit megsózzuk, őrlünk rá egy kis színes borsot és belehelyezzük az olajozott tepsibe. Megszórjuk a rozmaring leveleivel és megtűzdeljük fokhagymával. A burgonyát meghámozzuk és megmossuk, majd kisebb kockákra vágva szintén a tepsibe tesszük és a tetejére helyezzük a felszeletelt alma darabokat. Előmelegített sütőben először alufóliával lefedve sütjük 30-35 percig, majd 10 percig pirítjuk.







Rozmaringos almás sült pulykamell


Gyakori kérdés a konyha tündéreknél, hogy mi legyen az ebéd vasárnap? Hiszen étkezésünkben fontos a változatosság és  mindig valamilyen finomra vágyunk. Egy jól elkészített sült pulykamell után mindenki megnyalja az ujját. Bátran használjunk hát kicsit karakteresebb fűszereket és bizony a gyümölcsnek is lehet helye, abban a tepsiben.


             
                                                    
                                                                 Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:
1 db nagyobb pulykamell
5-6 db burgonya
6 gerezd fokhagyma
2 alma
1 szál rozmaring
só, színes bors,
grill fűszerkeverék





Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk  folyóvízben, majd felszeleteljük kisebb darabokra. Bedörzsöljük a hús darabokat grill fűszerkeverékkel, egy kicsit megsózzuk, őrlünk rá egy kis színes borsot és belehelyezzük az olajozott tepsibe. Megszórjuk a rozmaring leveleivel és megtűzdeljük fokhagymával. A burgonyát meghámozzuk és megmossuk, majd kisebb kockákra vágva szintén a tepsibe tesszük és a tetejére helyezzük a felszeletelt alma darabokat. Előmelegített sütőben először alufóliával lefedve sütjük 30-35 percig, majd 10 percig pirítjuk.







Gyros házilag


Úgy ennék egy kis gyrost! Most menjünk le az arabhoz? Á dehogy, hiszen otthon a konyhában is csinálhatunk ízletes gyrost. Könnyed ebédnek remek ötlet, ha nagy hőség van előfordul, hogy a hasáb krumplit elhagyom mellőle és a salátával esszük. Hogy pitával szereted? Nem probléma, már lehet kapni kisebb tételben pitát, nekem mindig van  fagyasztómban nagyjából 10 darab. Kiveszem előtte, kienged és egy kis sütőben való melegítés után frissen megtöltöm.
                                                        
                                                       Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:
50-60 dkg filézett csirkemell
gyros fűszer keverék
1 kis pohár joghurt
só, bors, kapor
fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 fél kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-2 paprika
 1/4 káposzta lereszelve
pita vagy  5-6 db burgonya

Lisztérzékenyek fogyaszthatják salátával vagy sült krumplival, de ne mirelitet használjanak hozzá.

Elkészítés:
A csirkemellet folyóvízben alaposan megmosom, majd vékonyan felcsíkozom. Bedörzsölöm a gyros fűszer keverékkel. Felhevített olajban puhára sütöm, majd kiszedem egy nagy lapostányérba. A  forró olajban megsütöm a megpucolt és hasábokra vágott krumplit. Közben a megmosott zöldséget tetszés szerinti formára felvágom. Egy kis tálban a joghurtot összekeverem egy csipetnyi kaporral, sóval, borssal és egy kicsi fokhagymát reszelek  bele.


Tálalás:
Alulra kerül a krumpli, aztán gazdagon a zöldség, a tetejére rakom a húst és leöntöm a joghurtos kapros öntettel.  Másik lehetőség zöldséggel meg hússal vegyesen megtöltöm a pitát és meglocsolom a szósszal.

Tipp: Természetesen a szupermarketben lévő saláta keverékeket is felhasználhatjuk hozzá, hiszen a zöldségeket szánk íze szerint variálhatjuk.


Gyros házilag


Úgy ennék egy kis gyrost! Most menjünk le az arabhoz? Á dehogy, hiszen otthon a konyhában is csinálhatunk ízletes gyrost. Könnyed ebédnek remek ötlet, ha nagy hőség van előfordul, hogy a hasáb krumplit elhagyom mellőle és a salátával esszük. Hogy pitával szereted? Nem probléma, már lehet kapni kisebb tételben pitát, nekem mindig van  fagyasztómban nagyjából 10 darab. Kiveszem előtte, kienged és egy kis sütőben való melegítés után frissen megtöltöm.
                                                        
                                                       Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:
50-60 dkg filézett csirkemell
gyros fűszer keverék
1 kis pohár joghurt
só, bors, kapor
fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 fél kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-2 paprika
 1/4 káposzta lereszelve
pita vagy  5-6 db burgonya

Lisztérzékenyek fogyaszthatják salátával vagy sült krumplival, de ne mirelitet használjanak hozzá.

Elkészítés:
A csirkemellet folyóvízben alaposan megmosom, majd vékonyan felcsíkozom. Bedörzsölöm a gyros fűszer keverékkel. Felhevített olajban puhára sütöm, majd kiszedem egy nagy lapostányérba. A  forró olajban megsütöm a megpucolt és hasábokra vágott krumplit. Közben a megmosott zöldséget tetszés szerinti formára felvágom. Egy kis tálban a joghurtot összekeverem egy csipetnyi kaporral, sóval, borssal és egy kicsi fokhagymát reszelek  bele.


Tálalás:
Alulra kerül a krumpli, aztán gazdagon a zöldség, a tetejére rakom a húst és leöntöm a joghurtos kapros öntettel.  Másik lehetőség zöldséggel meg hússal vegyesen megtöltöm a pitát és meglocsolom a szósszal.

Tipp: Természetesen a szupermarketben lévő saláta keverékeket is felhasználhatjuk hozzá, hiszen a zöldségeket szánk íze szerint variálhatjuk.


2012. június 16., szombat

Laktózmentes gyümölcsös csokis szelet


Nemcsak gluténérzékeny, hanem laktózérzékeny is vagy? Akkor ez a te sütid!Ebből ehetsz bármennyit nyugodtan, mert neked is gyomor simogató élményben lesz részed. Persze mindenkinek ajánlom, mert az íze isteni. Bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele kedvünk vagy ízlésünk szerint. 



Az enyémbe éppen kivi került, mert abból volt egy nagyobb adag itthon és nem nagyon akart elfogyni. Legközelebb már meggyel vagy cseresznyével sütöm majd, hiszen ezeknek van a szezonja. Feldobhatjuk vele nyári estéinket,  még jobban összehoz a minket, a kertben vagy a teraszon a beszélgetés közben majszolt friss csokis szelet.


Elkészítési idő: 35 perc 



Hozzávalók:
1 tábla étcsoki
10 dkg Rama vagy Liga vaj
10 dkg cukor
5 dkg gluténmentes liszt /Mantler/
1 kk. Haas sütőpor
3 tojás
1 csipet só
gyümölcs





Elkészítés:
A csokoládé egyik felét összeolvasztjuk a vajjal. Legegyszerűbb módja kis cserép tálba mikróban folyósra melegíteni, ebben az esetben alul van a vaj és a felül a csoki, amikor  berakom.
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és a három tojást hozzáadva a felolvasztott csokival és vajjal csomó mentesre keverjük. Az apróra feldarabolt csokit és gyümölcsöt beletesszük. 


A kész masszát beleöntjük egy torta formába, a szilikonosat ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Nem kell kivajazni, ahogy kihűlt benne a sütemény rögtön ki lehet szedni belőle és könnyű tisztán tartani. 



Előmelegített sütőben a süteményt 180 fokon
25 percig sütjük.








Tálalás:
Meghintjük porcukorral.

Laktózmentes gyümölcsös csokis szelet


Nemcsak gluténérzékeny, hanem laktózérzékeny is vagy? Akkor ez a te sütid!Ebből ehetsz bármennyit nyugodtan, mert neked is gyomor simogató élményben lesz részed. Persze mindenkinek ajánlom, mert az íze isteni. Bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele kedvünk vagy ízlésünk szerint. 



Az enyémbe éppen kivi került, mert abból volt egy nagyobb adag itthon és nem nagyon akart elfogyni. Legközelebb már meggyel vagy cseresznyével sütöm majd, hiszen ezeknek van a szezonja. Feldobhatjuk vele nyári estéinket,  még jobban összehoz a minket, a kertben vagy a teraszon a beszélgetés közben majszolt friss csokis szelet.


Elkészítési idő: 35 perc 



Hozzávalók:
1 tábla étcsoki
10 dkg Rama vagy Liga vaj
10 dkg cukor
5 dkg gluténmentes liszt /Mantler/
1 kk. Haas sütőpor
3 tojás
1 csipet só
gyümölcs





Elkészítés:
A csokoládé egyik felét összeolvasztjuk a vajjal. Legegyszerűbb módja kis cserép tálba mikróban folyósra melegíteni, ebben az esetben alul van a vaj és a felül a csoki, amikor  berakom.
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és a három tojást hozzáadva a felolvasztott csokival és vajjal csomó mentesre keverjük. Az apróra feldarabolt csokit és gyümölcsöt beletesszük. 


A kész masszát beleöntjük egy torta formába, a szilikonosat ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Nem kell kivajazni, ahogy kihűlt benne a sütemény rögtön ki lehet szedni belőle és könnyű tisztán tartani. 



Előmelegített sütőben a süteményt 180 fokon
25 percig sütjük.








Tálalás:
Meghintjük porcukorral.

2012. június 14., csütörtök

Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!




Ajánlom az oldalt továbbra is az ízek szerelmeseinek, azoknak akik szeretik a finom és egyszerűen elkészíthető ételeket. 
Kislányként álltam a konyhában és figyeltem minden mozdulatot az ebéd elkészítése során, számtalan kérdést tettem fel. Az eltelt évek alatt lassan elsajátítottam konyhaművészet rejtelmeit. 
Saját és családi receptjeimet találod itt meg, spékelve némi irodalmi recepttel az élethez. Ne feledjétek, a jó étel mindenkit összehoz! Remélem a kezdő konyhatündérek is kedvet kapnak egy kis főzőcskézéshez. 
Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!

Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!




Ajánlom az oldalt továbbra is az ízek szerelmeseinek, azoknak akik szeretik a finom és egyszerűen elkészíthető ételeket. 
Kislányként álltam a konyhában és figyeltem minden mozdulatot az ebéd elkészítése során, számtalan kérdést tettem fel. Az eltelt évek alatt lassan elsajátítottam konyhaművészet rejtelmeit. 
Saját és családi receptjeimet találod itt meg, spékelve némi irodalmi recepttel az élethez. Ne feledjétek, a jó étel mindenkit összehoz! Remélem a kezdő konyhatündérek is kedvet kapnak egy kis főzőcskézéshez. 
Jó elmerülést az ízek kavalkádjában!

2012. június 10., vasárnap

3 hónap alatt 3890 oldalmegjelenítés



  Ma napra pontosan 3 hónapos a Varázslat fakanállal, köszönöm mindenkinek, aki ellátogatott eddig az oldalamra.

        
Eddig összesen 3890 oldalmegjelenítés volt a blogomon. 
 Törekszem a változatosságra és még mindig az alapelvem, hogy könnyen elkészíthető ételeket ajánljak, amelyek nagyon ízletesek. Remélem sikerült egy kis színt vinnem a hétköznapotokba.



3 hónap alatt 3890 oldalmegjelenítés



  Ma napra pontosan 3 hónapos a Varázslat fakanállal, köszönöm mindenkinek, aki ellátogatott eddig az oldalamra.

        
Eddig összesen 3890 oldalmegjelenítés volt a blogomon. 
 Törekszem a változatosságra és még mindig az alapelvem, hogy könnyen elkészíthető ételeket ajánljak, amelyek nagyon ízletesek. Remélem sikerült egy kis színt vinnem a hétköznapotokba.



Macaron, azaz a nagy találkozás a híres desszerttel


Sokan nem ismerik ezt a pillekönnyű finom édességet, bevallom három nappal ezelőttig én is ezek közé az emberek közé tartoztam. Bár ez az állítás nem teljesen igaz, mert az egyik nemzetközi gasztro magazinban márciusban már olvastam róla egy cikket. Először a formája és a színe fogott meg a képeken, aztán az elkészítése, amely nagyfokú precizitást igényel, hogy megfelelő színvonalú édességet alkossunk meg. Egyszóval macaron felkeltette az érdeklődésemet.  Akkor még csak álmodoztam arról, hogy egy ilyen különleges ínyencséget elkészíthetek. Soha nem tudhatod, hogy mit hoz a holnap, jelentkeztem  hát  egy jótékonysági sütisütő versenyre, ahol a nyertes nyereménye két belépő volt Chefparade csoki- és sütiműhelyébe. Sütögettem egy vasárnap délután a fehér csokis meggyes ízű és pillangó, katica és virág alakú mini muffinokat még színes cukormázzal is kidíszítettem őket és készült  az epres mackó is. Fel sem merült bennem az, hogy két héttel később én veszem át a nyertesnek járó jegyeket. 

Így történt hát, hogy GasztroRenivel, mert igazi gourmet visz magával az ember, besétáltunk egy szép csütörtöki délutánon a Chefparade ajtaján. 


Maga a miliő rögtön magával ragadott, falakon rengeteg ételfotó, szakácskönyvekkel teli polcok, sok sütéshez tartozó kiegészítő és mindez ízlelésesen a gasztronómia szeretettét sugározta. Szóval macaron kurzusra jöttünk, a választás egyértelmű volt. Előtte már megkóstolhattam volna, mert több helyen is felfedeztem, hogy kapható a városban, de azt gondoltam én nemcsak megkóstolni fogom, hanem már rögtön készítem is egyben. Egy izgalmas világba csöppentem bele, három csapatban dolgoztunk és mindenki csinálta mindegyik munka fázist.

Macaron Olaszországból származik, méghozzá Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15.században, sokan azért hiszik, hogy francia mert ma az egyik legjellegzetesebb cukrásztermék Franciaországban. 


Mi a macaron? Két kicsi korong mandulából, tojásfehérjehabból és porcukorból áll. Töltelék fogja össze, amit rengeteg féleképpen variálhatunk. Készítettünk belga tejcsokoládés vaníliás illetve levendulás trüffelt  és erdei gyümölcsös marcipános ganache-t tölteléknek.

Tökéletesre sikerültek a színes korongjaink már a látvány is felemelő volt, ahogy ránézett az ember az eper,  a shrek zöld, a citromsárga és levendula színű korongokra. 



Persze közben  kóstolgat az ember. Nini, ez sem lett olyan teljesen tökéletes alakú, milyen kár együk csak meg. 
Nagyon macerás? Igen az, de a végeredmény magért beszél, az érzés semmihez sem fogható, amikor beleharapsz egy olyan macaronba, amit te csináltál. Gyönyörű színes kívülről, a talpacskái látszódnak és a  töltelék isteni. 


Négy órát töltöttem macaron készítéssel. Megérte-e? Igen, ezalatt a négy óra alatt az agyam kikapcsolt, nem gondoltam semmire. Élveztem a jelen pillanatot és minden információt magamba szívtam, mint egy szivacs. 


Megfogott még egy nagyon fontos dolog, hogy azt láttam a  profi macaron készítő mesterünkön Csiszér Dórin, hogy rettentően élvezi az elkészítését. Csillogott a szeme és sokat mosolygott, ugyanolyan lelkes volt, mint mi.  Biztos vagyok abban, hogy egy héten többször adja át a tudását és valószínűleg már több ezer macaront és egyéb csokis finomságokat készített el, mégis sugárzott. Sok emberrel találkozunk az életünk során, bennem mindig azok hagynak nyomot, akiken látom, hogy szívvel lélekkel csinálnak valamit, mint Dóri. Az már nemcsak az ő munkájuk, hanem a szenvedélyük vagy fordítva a szenvedélyük egyben a  munkájuk is.


Macaron függőséget okozhat? Igen, mert sohasem elég belőle. A pulton lévő körülbelül 300 darab macaron látványával nem tudtam betelni. Mire készen lettek  inkább vidámnak, mint fáradtnak érezte magát az ember. A sok színes szivárvány színű korong, azt juttatta az eszembe, hiába ezek az olaszok tudnak élni nem véletlenül vált híressé a dolce vita.


Macaron, azaz a nagy találkozás a híres desszerttel


Sokan nem ismerik ezt a pillekönnyű finom édességet, bevallom három nappal ezelőttig én is ezek közé az emberek közé tartoztam. Bár ez az állítás nem teljesen igaz, mert az egyik nemzetközi gasztro magazinban márciusban már olvastam róla egy cikket. Először a formája és a színe fogott meg a képeken, aztán az elkészítése, amely nagyfokú precizitást igényel, hogy megfelelő színvonalú édességet alkossunk meg. Egyszóval macaron felkeltette az érdeklődésemet.  Akkor még csak álmodoztam arról, hogy egy ilyen különleges ínyencséget elkészíthetek. Soha nem tudhatod, hogy mit hoz a holnap, jelentkeztem  hát  egy jótékonysági sütisütő versenyre, ahol a nyertes nyereménye két belépő volt Chefparade csoki- és sütiműhelyébe. Sütögettem egy vasárnap délután a fehér csokis meggyes ízű és pillangó, katica és virág alakú mini muffinokat még színes cukormázzal is kidíszítettem őket és készült  az epres mackó is. Fel sem merült bennem az, hogy két héttel később én veszem át a nyertesnek járó jegyeket. 

Így történt hát, hogy GasztroRenivel, mert igazi gourmet visz magával az ember, besétáltunk egy szép csütörtöki délutánon a Chefparade ajtaján. 


Maga a miliő rögtön magával ragadott, falakon rengeteg ételfotó, szakácskönyvekkel teli polcok, sok sütéshez tartozó kiegészítő és mindez ízlelésesen a gasztronómia szeretettét sugározta. Szóval macaron kurzusra jöttünk, a választás egyértelmű volt. Előtte már megkóstolhattam volna, mert több helyen is felfedeztem, hogy kapható a városban, de azt gondoltam én nemcsak megkóstolni fogom, hanem már rögtön készítem is egyben. Egy izgalmas világba csöppentem bele, három csapatban dolgoztunk és mindenki csinálta mindegyik munka fázist.

Macaron Olaszországból származik, méghozzá Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15.században, sokan azért hiszik, hogy francia mert ma az egyik legjellegzetesebb cukrásztermék Franciaországban. 


Mi a macaron? Két kicsi korong mandulából, tojásfehérjehabból és porcukorból áll. Töltelék fogja össze, amit rengeteg féleképpen variálhatunk. Készítettünk belga tejcsokoládés vaníliás illetve levendulás trüffelt  és erdei gyümölcsös marcipános ganache-t tölteléknek.

Tökéletesre sikerültek a színes korongjaink már a látvány is felemelő volt, ahogy ránézett az ember az eper,  a shrek zöld, a citromsárga és levendula színű korongokra. 



Persze közben  kóstolgat az ember. Nini, ez sem lett olyan teljesen tökéletes alakú, milyen kár együk csak meg. 
Nagyon macerás? Igen az, de a végeredmény magért beszél, az érzés semmihez sem fogható, amikor beleharapsz egy olyan macaronba, amit te csináltál. Gyönyörű színes kívülről, a talpacskái látszódnak és a  töltelék isteni. 


Négy órát töltöttem macaron készítéssel. Megérte-e? Igen, ezalatt a négy óra alatt az agyam kikapcsolt, nem gondoltam semmire. Élveztem a jelen pillanatot és minden információt magamba szívtam, mint egy szivacs. 


Megfogott még egy nagyon fontos dolog, hogy azt láttam a  profi macaron készítő mesterünkön Csiszér Dórin, hogy rettentően élvezi az elkészítését. Csillogott a szeme és sokat mosolygott, ugyanolyan lelkes volt, mint mi.  Biztos vagyok abban, hogy egy héten többször adja át a tudását és valószínűleg már több ezer macaront és egyéb csokis finomságokat készített el, mégis sugárzott. Sok emberrel találkozunk az életünk során, bennem mindig azok hagynak nyomot, akiken látom, hogy szívvel lélekkel csinálnak valamit, mint Dóri. Az már nemcsak az ő munkájuk, hanem a szenvedélyük vagy fordítva a szenvedélyük egyben a  munkájuk is.


Macaron függőséget okozhat? Igen, mert sohasem elég belőle. A pulton lévő körülbelül 300 darab macaron látványával nem tudtam betelni. Mire készen lettek  inkább vidámnak, mint fáradtnak érezte magát az ember. A sok színes szivárvány színű korong, azt juttatta az eszembe, hiába ezek az olaszok tudnak élni nem véletlenül vált híressé a dolce vita.


2012. június 6., szerda

EZ + AZ Gasztro: Bodzaszörp


Itt a nyár és pár hete már virágzik a bodza. Nekem tetszik a virága, olyan könnyednek tűnik, nem is szólva a jellegzetes édes illatáról. Nagyon finom szörpöt lehet készíteni belőle. Nyári melegben finom  hűsítő ital és sok c-vitamint is tartalmaz.  Édesanyám receptjét azzal tette egyedivé, hogy narancsot is tesz bele,  akár bodza italnak is mondhatnám, mert főzést nem igényel, de mi szörpnek nevezzük.


Tudom szerencsém van. Hogy miért? Mert otthon a szüleimnél csak teszek három lépést az udvaron és ott van két bodzafa. Van olyan, aki ezt nem teheti meg, ebben az esetben pakoljuk fel a barátot, barátnőt, a családot és adott a remek alkalom a kirándulásra. A friss levegőn aztán mindenki jobb kedvre derül és lesz egy újabb közös kalandunk.



Hozzávalók:
20-25  szépen kinyílt bodzavirág
1 kg kristálycukor
5 literes befőttes üveg
2 narancs
3 citrom
5-10 db citrompótló



Elkészítés:
A befőttes üveget 2/3-ig  öntjük vízzel, majd beleöntjük a cukrot és a citrompótlót. Kavargatjuk benne, hogy felolvadjanak a vízben. A bodzát, amennyiben az látszik, hogy tisztán sikerült leszedni a fáról csak leöblítjük és beletesszük az üvegbe. A sort a felkarikázott narancs és citrom zárja, az üveg tetejére tehetünk egy kistányért. A szörp 2-3 nap alatt érik össze, utána szűrjük le üvegekbe és hűtőben tároljuk, így körülbelül másfél hétig fogyasztható. Általában hamarabb el szokott fogyni, mert üdítően hat mindenkire, aki rájár a hűtőre.