2013. szeptember 23., hétfő

A nagyi töltött káposztája



Utószülinapként a  73 éves nagyim kocsiba pattant, hogy meglepjen engem és hozott egy csokor rózsát a kertjéből. Majd közölte, hogy jött töltött káposztát készíteni olyat, amilyet csak ő tud. A nagyi töltött káposztájának nincs párja, az íze a gyerekkoromat idézi, most sikerült ellesnem a nagyi titkát és együtt készítettük a töltött káposztát. Jó néha kuktának lenni és vidám dolog közösen főzni, hiszen vannak pillanatok, amik megfizethetetlenek és az egymással eltöltött idő pont ilyen.


Hozzávalók:
1 kg dagadó darálva
1 nagyobb fej káposzta
1 fej közepes vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
1 tk delikát
/gluténmentes  a Vegeta ételízesítő/
2,5 dl rizs
1,5 tk őrölt bors
ízlés szerint só
1 ek. piros paprika
1 ek. majoranna


Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a majorannát, a sót, a borsot, a delikátot és a rizst, majd jól összekeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és belekeverjük a húsos masszába. A fokhagymát megpucoljuk és szintén belereszeljük.


A káposzta torzsáját egy hegyes kés segítségével kivágjuk és a káposztát egy fazéknyi forrásban lévő vízbe tesszük, ahol egy villa segítségével egyesével levesszük a leveket, amiket előfőzünk. A tölteléket kihűlt káposzta levelekbe göngyöljük vagy akár kicsumázott paprikába is tölthetjük. A fazék aljára szálas káposztát teszünk, majd úgy tesszük bele a megtöltött káposztákat, hogy azok összeérjenek.


A tetejére szintén teszünk egy marék szálas káposztát. A káposzták közé tehetünk egy kis füstölt oldalast, hogy még jobb legyen az íze. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a káposztákat, egy kis delikátot és majorannát szórunk rá. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. 


Melegen tejföllel tálaljuk.


Jó étvágyat!



A nagyi töltött káposztája



Utószülinapként a  73 éves nagyim kocsiba pattant, hogy meglepjen engem és hozott egy csokor rózsát a kertjéből. Majd közölte, hogy jött töltött káposztát készíteni olyat, amilyet csak ő tud. A nagyi töltött káposztájának nincs párja, az íze a gyerekkoromat idézi, most sikerült ellesnem a nagyi titkát és együtt készítettük a töltött káposztát. Jó néha kuktának lenni és vidám dolog közösen főzni, hiszen vannak pillanatok, amik megfizethetetlenek és az egymással eltöltött idő pont ilyen.


Hozzávalók:
1 kg dagadó darálva
1 nagyobb fej káposzta
1 fej közepes vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
1 tk delikát
/gluténmentes  a Vegeta ételízesítő/
2,5 dl rizs
1,5 tk őrölt bors
ízlés szerint só
1 ek. piros paprika
1 ek. majoranna


Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a majorannát, a sót, a borsot, a delikátot és a rizst, majd jól összekeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és belekeverjük a húsos masszába. A fokhagymát megpucoljuk és szintén belereszeljük.


A káposzta torzsáját egy hegyes kés segítségével kivágjuk és a káposztát egy fazéknyi forrásban lévő vízbe tesszük, ahol egy villa segítségével egyesével levesszük a leveket, amiket előfőzünk. A tölteléket kihűlt káposzta levelekbe göngyöljük vagy akár kicsumázott paprikába is tölthetjük. A fazék aljára szálas káposztát teszünk, majd úgy tesszük bele a megtöltött káposztákat, hogy azok összeérjenek.


A tetejére szintén teszünk egy marék szálas káposztát. A káposzták közé tehetünk egy kis füstölt oldalast, hogy még jobb legyen az íze. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a káposztákat, egy kis delikátot és majorannát szórunk rá. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. 


Melegen tejföllel tálaljuk.


Jó étvágyat!



2013. szeptember 18., szerda

Születésnapi meglepetés, azaz egy asztalnyi kézműves bonbon




Minden évben öregebb lesz az ember, már én is sokadjára töltöm a be a tizennyolcadik születésnapot. Születésnapom előestéjén egy különleges ajándékkal leptek meg, amire nem számítottam.


Az ajándék egy asztalnyi, pontosabban 168 db darab 42 féle ízű bonbon volt, kedvenc csokimanufaktúrámból, azaz a Lady Lavendertől. Hogy meg voltam-e lepve? Szóhoz sem jutottam, aztán mint lelkes gasztroblogger nem bírtam megállni és fotóztam.


 Majd túl az első öröm könnyeken és a csoki okozta "sokkon" elkezdtem kóstolni őket. Makadámdiós, fügepálinkás, levendulás, chillis, füstös teás, öt fűszer keverékes, rózsaborsos, citromolajos, fahéjas,


mézeskalácsos, borsmentás, vaníliaborsos, szőlőpálinkás, fügepálinkás, áfonyás, epres, cseresznyés, orgonás, levendulás és még sorolhatnám az ízesítéseket. A szemem alig bírt betelni a látvánnyal a különböző ízű és formájú bonbonok láttán.


Igazi különleges és vidám este lett, amire még 80 évesen is fogok emlékezni, mint ahogyan ezeknek az isteni bonbonoknak az ízére is.


Valamint, azt sem fogom elfeledni, hogy van egy ember, aki feltétel nélkül hisz abban, hogy a gasztronómia iránti szerelmem gyümölcsöző lehet mások számára. Ezúton szeretném neki ezt az ajándékot és a belém vetett hitet megköszönni!



Születésnapi meglepetés, azaz egy asztalnyi kézműves bonbon




Minden évben öregebb lesz az ember, már én is sokadjára töltöm a be a tizennyolcadik születésnapot. Születésnapom előestéjén egy különleges ajándékkal leptek meg, amire nem számítottam.


Az ajándék egy asztalnyi, pontosabban 168 db darab 42 féle ízű bonbon volt, kedvenc csokimanufaktúrámból, azaz a Lady Lavendertől. Hogy meg voltam-e lepve? Szóhoz sem jutottam, aztán mint lelkes gasztroblogger nem bírtam megállni és fotóztam.


 Majd túl az első öröm könnyeken és a csoki okozta "sokkon" elkezdtem kóstolni őket. Makadámdiós, fügepálinkás, levendulás, chillis, füstös teás, öt fűszer keverékes, rózsaborsos, citromolajos, fahéjas,


mézeskalácsos, borsmentás, vaníliaborsos, szőlőpálinkás, fügepálinkás, áfonyás, epres, cseresznyés, orgonás, levendulás és még sorolhatnám az ízesítéseket. A szemem alig bírt betelni a látvánnyal a különböző ízű és formájú bonbonok láttán.


Igazi különleges és vidám este lett, amire még 80 évesen is fogok emlékezni, mint ahogyan ezeknek az isteni bonbonoknak az ízére is.


Valamint, azt sem fogom elfeledni, hogy van egy ember, aki feltétel nélkül hisz abban, hogy a gasztronómia iránti szerelmem gyümölcsöző lehet mások számára. Ezúton szeretném neki ezt az ajándékot és a belém vetett hitet megköszönni!



2013. szeptember 9., hétfő

Gyömbéres-őszibarackos pite



Szeretek piacra járni, mert sokféle gyümölcs és zöldség közül tud az ember válogatni és persze jó nézelődni a vidám forgatagban. Hogy bevásárló cédulával megyek-e? Általában nem, hiszen azt választom, ami a legvonzóbb vagy aminek a szezonja van. Az összeválogatott alapanyagokból születnek a receptek. Szombaton jó illatú őszibarackra bukkantam és a gyömbérnek sem tudtam ellenállni, így hát pitét sütöttem belőle. Finom édeskés ízvilágot ajánlok az ínyenceknek. Jó sütögetést!

Hozzávalók:
/bögre= 2,5 dl/
1 bögre Schär sütemény liszt
/nem érzékenyeknek búza liszt/
1 bögre tej
1-2 tk. sütőpor
2 db tojás
0,5 dl olaj
1 csomag vaníliás pudingpor
2-3 db őszibarack
1/2 bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy kis darab gyömbér
5 dkg mandula pehely
1/2 citrom héja

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. 


Majd beletesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat. A tésztát csomómentesre keverjük és belereszeljük a citrom héját, valamint ízlés szerint a friss gyömbért.

Az őszibarackot alaposan megmossuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztát szilikon formába öntjük és kör alakban elhelyezzük a tetején a barackot. Végül a tetejét megszórjuk mandula szirommal.


Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a piténk megsült? Egy fogpiszkálót az egyik közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük, akkor kész is a sütemény.



Jó étvágyat!


Gyömbéres-őszibarackos pite



Szeretek piacra járni, mert sokféle gyümölcs és zöldség közül tud az ember válogatni és persze jó nézelődni a vidám forgatagban. Hogy bevásárló cédulával megyek-e? Általában nem, hiszen azt választom, ami a legvonzóbb vagy aminek a szezonja van. Az összeválogatott alapanyagokból születnek a receptek. Szombaton jó illatú őszibarackra bukkantam és a gyömbérnek sem tudtam ellenállni, így hát pitét sütöttem belőle. Finom édeskés ízvilágot ajánlok az ínyenceknek. Jó sütögetést!

Hozzávalók:
/bögre= 2,5 dl/
1 bögre Schär sütemény liszt
/nem érzékenyeknek búza liszt/
1 bögre tej
1-2 tk. sütőpor
2 db tojás
0,5 dl olaj
1 csomag vaníliás pudingpor
2-3 db őszibarack
1/2 bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy kis darab gyömbér
5 dkg mandula pehely
1/2 citrom héja

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a kimért száraz alapanyagokat és összekeverjük. 


Majd beletesszük a tojásokat és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, az olajat. A tésztát csomómentesre keverjük és belereszeljük a citrom héját, valamint ízlés szerint a friss gyömbért.

Az őszibarackot alaposan megmossuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztát szilikon formába öntjük és kör alakban elhelyezzük a tetején a barackot. Végül a tetejét megszórjuk mandula szirommal.


Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a piténk megsült? Egy fogpiszkálót az egyik közepébe szúrunk és hogyha már nem marad tészta rajta, amikor kiemeljük, akkor kész is a sütemény.



Jó étvágyat!


2013. szeptember 7., szombat

Kukorica grillezés



A vénasszonyok nyara ideális egy kis grillezésre. A hétvégi napsütésben vagy alkonyatban készítsünk finomságokat az udvaron. Süssünk grillezett kukoricát, mert azt, a kicsik és a nagyok is egyaránt szeretik. A tűz mellett beszélgetve mindig jó hangulat és bátran kényeztethetjük a gyomrunkat is.


Hozzávalók:
6-8 cső csemege kukorica
grill fűszerkeverék
aufólia
vaj

Elkészítés:
A kukorica csöveket megpucoljuk és egy nagy fazék vízben puhára főzzük.


A kukoricát megsózzuk, majd egy kis vajat teszünk rá végül megszórjuk grill fűszerkeverékkel és betekerjük alufóliával.


Tűz felett vagy parázsban ropogósra sütjük.



Jó étvágyat!



Kukorica grillezés



A vénasszonyok nyara ideális egy kis grillezésre. A hétvégi napsütésben vagy alkonyatban készítsünk finomságokat az udvaron. Süssünk grillezett kukoricát, mert azt, a kicsik és a nagyok is egyaránt szeretik. A tűz mellett beszélgetve mindig jó hangulat és bátran kényeztethetjük a gyomrunkat is.


Hozzávalók:
6-8 cső csemege kukorica
grill fűszerkeverék
aufólia
vaj

Elkészítés:
A kukorica csöveket megpucoljuk és egy nagy fazék vízben puhára főzzük.


A kukoricát megsózzuk, majd egy kis vajat teszünk rá végül megszórjuk grill fűszerkeverékkel és betekerjük alufóliával.


Tűz felett vagy parázsban ropogósra sütjük.



Jó étvágyat!



2013. szeptember 1., vasárnap

Kakukkfüves csirkemell cukkini rösztivel és kapormártással


Szeretem a cukkinit, mert nagyon sok mindenben fel lehet használni. Gondoltam, hogy a rösztibe is remekül illik majd. Mi kell még egy finom ebédhez? Egy egyszerűen elkészített pikáns csirkemell és egy kis kapormártás, mert élni tudni kell.


Hozzávalók:
1 db közepes méretű cukkini
1 tojás
2 cikk fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5-6  evőkanál guténmentes liszt
1 filézett csirkemell
2 dl 10%-os  tejszín
1 csokor kapor
 só, bors
olaj

Elkészítés:

Kakukkfüves csirkemell:
A csirkemellet folyóvízben megmossuk, majd szeletekre vágjuk és befűszerezzük.
Egy nagy serpenyőben felhevített olívaolajban átsütjük.



Cukkini röszti:
A meghámozott cukkinit lereszeljük és levét kinyomkodjuk.


 Hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a lereszelt fokhagymát és masszává keverjük össze.


 Körülbelül 4-5 evőkanál lisztet használunk, olyan sűrű legyen a massza, mintha nokedlit készítenénk. A serpenyőben felhevített olajba 1,5 evőkanálnyi masszát teszünk, aztán a kanál hátával lepényekké formáljuk és vékonyra lapítjuk.


A forró olajban 5-10 percig sütjük.


Kisült rösztik után jöhet a kapormártás.



Kapormártás:
A kaprot alaposan megmossuk és apróra vágjuk.


Körülbelül 3 evőkanál olajban egy púpozott evőkanál lisztet világosra pirítunk.


Hozzáadjuk a tejszínt és az apróra vágott kaprot, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük és egyszer felforraljuk.



Tálalás:
A kakukkfüves csirkemellet cukkini rösztivel és kapormártással tálaljuk.


Jó étvágyat!