2012. május 28., hétfő

EZ + AZ Gasztro: Készítsünk kovászos uborkát!


Nyári időszakban nálunk a hűtőben állandó vendég a kovászos uborka, fogyasztjuk szinte mindenhez egy sima szendvicset is feldob. Van aki önmagában sem tud ellenállni a ropogós kovászos uborkának. Pillanatok alatt elfogy. Elég kapós, így mindig elhangzik a kérdés: van még, te etted meg? Á, dehogy átjött a szomszéd! -hangzik nevetve ilyenkor a tagadás. Ajánlom hát mindenkinek. Nem baj, ha nem kertes házban élünk, elég hozzá egy erkély, ahová oda süt a nap.


Hozzávalók:

1,5 kg fürtös uborka
1 csokor kapor
1 csokor meggyfa levél
1 db 3 literes befőttes üveg
1 kis szelet kenyér és egy sercli /kenyérvég/







Elkészítés:
1. Lépés: Alaposan megmossuk az uborkát, a két végéről levágunk egy kis szeletet. Egyik végéről hosszan bevágjuk ügyelve arra, hogy ne vágjuk ketté.
2. Lépés: A tiszta befőttes üveg aljára egy csokor megmosott meggyfa levelet teszünk, aztán az uborkákat szorosan egymás mellé állítjuk az üvegben. 

3. Lépés: A megmosott kaprot és a gézbe csomagolt kenyeret rátesszük a tetejére. Természetesen a kenyeret önmagában is beletehetjük, ha azonban a gézbe csomagoljuk akkor nem mállik szét darabokra az üvegben és nem kell leszűrnünk a uborkát.
4. Lépés: Felmelegített sós vizet öntünk rá, addig hogy teljesen ellepje az uborkát. Figyeljünk arra, hogy nehogy forrásban lévő vizet használjunk, mert akkor az uborka megpuhul az üvegben.
5. Lépés: Nagy melegben 3-4 nap alatt megérik a napon, éjszakára is kint hagyhatjuk. Érlelés közben ha a levét elforrná,  azaz az uborka nincs benne teljesen a lében, akkor pótoljuk a vizet. Megkóstoljuk és ha elég érett az íze, kivesszük műanyag dobozba tesszük a levét ráöntve és hűtőben tároljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése