2012. május 20., vasárnap

Tejfölös gombapaprikás


Egy jó gombapaprikás mindig jó ötlet, persze csak azoknak akik szeretik a gombát. Nincs is annál jobb, mint amikor vidéken eső után kimegy  az  ember az erdőbe gombázni. Ilyenkor arra figyeljünk oda, hogy olyan ismerőssel menjünk a gombát kutatni, aki pontosan ismeri őket és soha ne vegyünk fel olyan gombát, aminek az ismeretében nem vagyunk biztosak. Nyáron szedett tínóra/tinóru gombát érdemes vékony szeletekre vágni és egy hálón megszárítani, majd üvegben eltenni télire. A hétköznapokban marad a klasszikus bevásárlási mód, ha van rá lehetőség inkább a piac, mint a szupermarket. Válasszunk mindig friss gombát alapanyagként és vásárlás után egy napon belül érdemes elkészíteni belőle az ételt. 

Hozzávalók:
/4 főre/
50 dkg gomba 
1 fej vöröshagyma
só, bors, csipetnyi kakukkfű
0,5 dl tejföl
olaj, liszt, pirospaprika





Elkészítés:
A gombát folyóvízben megmossuk és vágjuk fel kisebb kockákra. A felaprított hagymát fél deci olajban dinszteljük üvegesre. Adjunk hozzá egy csapott teáskanál pirospaprikát, majd öntsük fel fél deci vízzel, fűszerezzük meg és tegyük bele puhára párolódni a gombát. Amikor a gomba megpuhult, adjunk hozzá egy evőkanálnyi lisztet és keverjük el, majd adjuk hozzá tejfölt és szintén keverjük el benne. Tetszés szerint egy kis vizet adhatunk hozzá, attól függően mennyire szeretjük szaftosan. 
Tálalhatjuk tésztával, rizzsel vagy akár nokedlivel. Érdemes akkora mennyiséget csinálni belőle,ami aznap, illetve legkésőbb másnap elfogy, mert hűtőben tartva is könnyen romlandó étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése