2014. március 4., kedd

Borscs, egy csipetnyi orosz ízvilág



Az első tavaszi hétvégén lencsevégre kaptam az élénk színű orosz céklalevest. A kinti fotózás miatt külön harcot kellett vívnom Bütyökkel, aki szentül meg volt győződve arról, hogy neki teszem ki az ételt a sziklakertre. A fotón nincs kutyaorr, tehát végül én nyertem. A borscs receptjét az apám Oroszországban leste el, ahol annak idején pár hónapig dolgozott, így került ez az izgalmas ízvilág a konyhánkba. Sokáig nem kóstoltam meg a specialitását, mert olyan bizarrnak tűnt a színe. Később ahogy az ember felnő, azonban megváltozik az ízlése, így ma már szeretem. Jó főzőcskézést hozzá!

Hozzávalók:
30  dkg sertéscomb
30 dkg füstölt tarja
só, szemes fekete bors, babérlevél
1 fej hagyma
1 szál petrezselyem gyökér
1 szál sárgarépa
1,5 dl sűrített paradicsom
2 közepes fej cékla
1 marék késsel szeletelt káposzta
citrom és tejföl ízlés szerint
egy marék olívabogyó
egy evőkanál szárított kapor

Elkészítés:
A húsokat kettévágjuk és beletesszük egy  fazékba, majd 1,5  liter vizet engedünk rá. Ízesítjük sóval, egy kávés kanálnyi szemes borssal és két babérlevéllel, majd teljesen puhára főzzük. A megfőtt húsokat kivesszük az alapléből és egy lapostányérra tesszük hűlni.
Egy nagyobb fazékban az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A karikára vágott sárgarépát, zöldséget, a nagy lukú reszelőn lereszelt céklát hozzáadjuk és megpároljuk. Párolás közben egy kis alaplét locsolunk rá.
Amikor a zöldségek már puhák, ráöntjük a sűrített paradicsomot és a maradék alaplét. Végül beletesszük a hidegen kisebb darabokra szeletelt húsokat, a káposztát, majd ízestjük kaporral és olívabogyóval. A leves akkor van kész, amikor a káposzta roppanós benne.

Tálalás:
Forrón tálaljuk és a tetejére ízlés szerint citromkarikát valamint tejfölt teszünk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése