2012. október 21., vasárnap

Juhtúrós sztrapacska


A sztrapacska az egyik kedvenc gyerekkori ételem, amely szlovák eredetű és könnyen elkészíthető. A juhtúrónak igen jellegzetes íze van, a szüleim közel laknak a határhoz, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szoktam ajándékba kapni igazi szlovák juhtúrót faháncsba csomagolva. Természetesen, ha nincs juhtúrónk sima tehéntúróval helyettesíthetjük, tejföllel és finom szalonnapörccel így is isteni.

Hozzávalók:
/4 főre/
0,5 kg burgonya
15 dkg juhtúró
15 dkg szalonna
1 tojás
gluténmentes liszt
2 dl tejföl
olaj



Elkészítés:
A meghámozott burgonyát lereszeljük egy tálba, hozzáadjuk a tojást, a sót  és annyi lisztet tegyünk bele, amennyit felvesz. A tészta állaga sűrű legyen, de azért szaggatható. Forrásban lévő vízbe szaggassuk bele és főzzük puhára, majd szűrővel szedjük ki. A szalonnát vágjuk fel apróra és egy lábasban pirítsuk meg. A galuskára tegyünk egy kicsit a szalonna zsírjából és keverjük össze.


Tálalás:
Egy adagot sztrapacskát a tányérra teszünk és a tetejét megszórjuk juhtúróval és szalonna pörccel. Ízlés szerint tejfölt is tehetünk rá.




Tipp: Egy ötlet a gluténérzékenyeknek kukorica- és rizslisztet fele- fele arányban használva kiváló állagú és ízű sztrapacskát tudunk csinálni.



1 megjegyzés: