Először látogattam el a Magyar Kézműves Ízek Vásárára és jól
tettem, mert jó pár gasztronómiai élménnyel lettem gazdagabb. Hogy kerültem
oda? Az egyik legjobb barátnőm hívott fel, hogy tudod, hogy most lesz ez a program? Meglepetten válaszoltam, hogy nem, mert nem
lehet naprakész az ember a főváros összes rendezvényéből. Nézd meg az interneten és hívj fel, hogyan döntöttél
jössz-e vagy sem! - hangzott el. Utolsó mondatként hozzátette, hogy szerinte
ott a helyem, mert az egyik chef is főz az egyik főzős csatornáról. Ez az utolsó mondat rögtön megmaradt a fejemben
és nem hagyott nyugodni, hiszen hobbyszakácsként szeretek főzős műsorokat nézni és számtalan
szakácskönyvet is olvasok. Szóval a profikkal főzni vagy sütni egy
chefiskolában vagy éppen élő főzőshow-t nézni mindig remek alkalom arra, hogy tanuljon
az ember. Éltem hát az alkalommal és kíváncsian
vártam Jenei Tamás főzését a programok
közepette.
A színpadon berendezett konyhában egy fiatal és mosolygós szakács jelent meg és
bejelentette, hogy libamelles rizottót fog nekünk készíteni. A rizottó az egyik kedvenc ételem, mert lehetőségek kánaánját látom benne. Számtalan
formában el lehet készíteni, ezt a lehetőséget a gluténérzékenyeknek is bátran ajánlom a figyelmébe.
Nagyon tetszett,
hogy Tamás szívesen válaszolt a kérdésekre és bevonta közönséget. Felhívta a
figyelmet az apró részletekre, invitált mindenkit, hogy menjünk oda hozzá
közelről is nézzük meg, hogyan csinálja, milyen az állaga a készülő ételnek, milyen az illata és
közben, aki szeretné egy kicsit kavargathatja is.
Hogy jó illat szállt-e a levegőben?
Lehetett volna másmilyen? Libazsírban sütött bele kolbászt, libamell készült el
és a rizottóba is került egy kis bor valamint máj. Megbolondította a
rizottó ízvilágát egy kis zsályával és kakukkfűvel.
Milyen volt az íze? Pontosan olyan, amilyennek
lennie kell. Omlós libamell, isteni rizottóval és mártással.
Sok emberrel
találkozunk az életünk során, bennem mindig azok hagynak nyomot, akiken látom,
hogy szívvel lélekkel csinálnak valamit, mint Tamás. Látom rajtuk, hogy az már nemcsak a munkájuk, hanem a szenvedélyük, vagy mondhatnám a szenvedélyük egyben a
munkájuk is. Hogy mi az igazi rizottó titka? Egy jó recept nem elég, feltétlenül szükséges hozzá a főzés szeretete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése