2012. november 29., csütörtök

Vörösáfonyás bonbon

Bonbon karácsonyfa

Közeleg a karácsony és előnyben részesítem a saját kezünkkel készített ajándékokat. Miért? Mert tudom, hogy a készítője vette a fáradtságot és nem sajnálta az idejét arra, hogy személyre szóló egyedi meglepetést készítsen. Ezek az apró figyelmességek eltalálják a szívünkhöz vezető utat az ünnepek idején. Sikerült az idén ellesnem Bruge-ben a belga bonbon titkát, azóta vágytam arra, hogy bonbont készítsek. Karácsony remek alkalom arra, hogy az édes aprósággal lepjük meg szeretteinket.


Hozzávalók:
150 g étcsokoládé
2 ek. vörösáfonya
4 cl szilvapálinka
3-4 ek. főzőtejszín
1 vaníliarúd / vagy vanília aroma

Elkészítés:

Fél órával a bonbon készítés előtt a vörösáfonyát beáztatom a pálinkába, hogy egy kis alkoholt szívjon magába.


           A vaníliarúdból a vaníliát kikaparom és hozzáadom a tejszínhez. Tipp: A felhasznált vaníliarudat érdemes a cukor tartóban tartani, mert így a vanília aromáját átveszi a kristálycukor.


A vaníliás tejszínt kisebb lábasban takarék lángon kezdjük el melegíteni.


 A csokoládét apró darabokra tördelem és hozzáadom a tejszínhez, amikor az forrni kezd.


 Folyamatos kevergetés mellett folyékonyra olvasztom fel a csokoládét.


 Folyékony forró csokoládéval a formát félig megtöltöm.


A félig töltött formába jöhet a töltelék.


A pálinkás vörösáfonyát kiskanál segítségével a bonbon szemekbe töltöm.


Természetesen gondoltam azokra is, akik nem szeretnék alkoholosan készíteni. Ebben az esetben előtte az áfonyát sima tejszínbe áztattam.



Végül teljesen befedjük a második réteg csokoládéval, érdemes a tetejét egy keverőlapát segítségével egyenletesre elsimítani.



A szilikonformát mélyhűtőbe tesszük és megfagyasztjuk, majd a kész bonbont praliné papírformákba tesszük és  miután kiengedett fogyasztható. Teljesen szilárd csoki állaga lesz.


Tipp: sima gluténmentes étcsokoládé szinte bármelyik szupermarketben kapható.

2 megjegyzés: