2013. május 30., csütörtök

Cserépbe a fűszerekkel!


Régebben természetesnek vettem, hogy egy kis petrezselyemért vagy zellerért kiszaladok a kertbe és már lehet is levest ízesíteni vele. Otthon a szüleimnél még mindig így van, azonban a főváros betondzsungelében hiányzott ez a lehetőség. Nem voltam hajlandó lemondani arról, hogy friss zöldet bármikor le tudjak szakítani az ételek ízesítéséhez. Mi kell hozzá? Bármilyen kicsi  az erkélyünk megfelelő hozzá, tehát elő a cserepekkel! Képes voltam szombaton korán reggel kimenni a piacra és beszerezni a palántákat hozzá. Most már mondhatom, hogy van egy talpalatnyi földem Budapesten és ez szószerint igaz, mert tényleg egy talpalatnyi.

Mik kerültek a cserépbe?

Vidéken saját palántákat is ültettünk.
Menta:
Napos helyet szereti,  bármelyik szupermarketben kapható cserépben. Érdemes kiültetni, mert gyorsan terjeszkedik és figyeljünk arra, hogy gyakran kell locsolni, mert a nedves földet szereti. Kellemes az íze limonádéban, gyümölcssalátákban, koktélokban.

Levendula:
A levendulából főzött gyógyteának nyugtató hatása van. Szárított virágjának az üde illatával elűzhetjük a molylepkéket a szekrényből. Ínyencek az ízét is szeretik fagylaltban vagy a csokoládéban is.

Snidling:
Snidling vagy más néven metélő hagyma. Szendvicsekhez fogyasztva nagyon finom az íze, azoknak akaik szeretik  a hagymát. Díszítésként használhatjuk saláták, mártogatósok, krémlevesek tetejére.

Majoránna:
Levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz és húsokhoz használhatjuk.



Oregánó:
Görög konyha nélkülözhetetlen része, hiszen passzol a paradicsomos ételekhez, húsokhoz, salátákhoz.


Petrezselyem:
A petrezselyem levelét frissen vagy szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojás ételekés az ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.


Bazsalikom:
Igényli a meleget, valamint öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a leveleit ne érje sok víz. Levesek, főzelékek, mártások,sültek ízesítésére használjuk.

Citromfű:
Zöld levelét frissen forrázva nyugtató hatású gyógyteát kapunk, jó idegesség és álmatlanság ellen. Jól illik gyümölcslevesekbe, salátákba, hal- és vadételek ízesítésére és a limonádé ízét is kellemessé teszi.


Kövirózsa:
A kedvencem, akár egy  napos konyhaablakban is jól érzi magát. Nemcsak szép, hanem fülfájásra igen hatásos a virág leveléből csavart nedv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése