2013. október 10., csütörtök

Ajvár



Az ajvár egyfajta balkáni eredetű paprika-padlizsán mártás, egyedivé teszi, hogy enyhén csípős és temperamentumos ízvilágot tükröz. Először idegenkedve kóstoltam meg, aztán nagy kedvenc lett. Remekül illik grillezett húsokhoz, de önmagában pirítósra kenve is megállja a helyét. Igazi kincs egy üveg házi ajvár, hiszen magában hordozza a napsütötte nyár zamatos ízét, ami mindenkit mosolyra fakaszt.


Hozzávalók:
4  kg kápia vagy kaliforniai paprika
2 kg padlizsán
10 cikk fokhagyma
6 ek. étolaj
1 ek.10%-os ecet
6 tk asztali só
színes bors, chlili

Elkészítés:
A paprikát megsütjük egy tepsiben, majd egy tíz percre lefedjük alufóliával, hogy a héját könnyedén lehúzhassuk, majd a magját is kiszedjük. A padlizsánt hámozatlanul szintén megsütjük egy tepsiben körülbelül 20 perc alatt 200 fokon.  A sült padlizsán belsejét és a sült paprikát összeturmixoljuk, aztán belereszeljük a fokhagymát, majd a felsorolt összetevőkkel ízesítjük. Ízlés szerint chilit adunk hozzá, végül előre kikészített steril befőttes üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket egy nagy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rájuk, hogy ellepje őket. Felforraljuk, majd forrástól számítva 30 percig főzzük és a fazékban hagyjuk kihűlni. A kész ajvárt fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése