2014. március 30., vasárnap

Túró rudi torta



Nem csak a piros pöttyös az igazi, hanem egy jól elkészített túró rudi torta is isteni! Nekem az egyik kedvenc tortám, amit sose lehet megunni. Az egyik legjobb barátnőmtől tanultam a receptjét, aminek nagy sikere van kicsiknél és nagyoknál egyaránt, hiszen ki ne szeretné a túró rudi ízét. 


Hozzávalók:

A brownie alaphoz:
13 dkg étcsoki
13 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
7 dkg rizsliszt

A túrós részhez:
1 kg túró
4 dl tejszín
10dkg cukor
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve    
2 csomag zselatinfix

 A csokoládé mázhoz:
140 g étcsokoládé
100 g vaj
2 ek. tej
2 ek.

 Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amit érdemes kivajazni és megszórni egy kis rizsliszttel.
 A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, majd végül a rizslisztet és jól kikeverjük, végül szintén hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, a tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
A túróhoz hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és összekeverjük, majd beleöntjük a tejszínben felolvasztott zselatinfixet  és elkeverjük. (Fontos, hogy a tejszínben ne forraljuk fel a zselatinfixet!)
A  kapcsos tortaformában lévő brownie alapra ráöntjük túrókrémet és elegyengetjük, majd elkészítjük a csokoládémázt.
Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokit, a margarint és simára keverjük a tejjel. Várunk, amíg annyira lehűl, hogy még folyékony, de már nem forró és rákenhetjük a torta tetejére. A mázt körben rácsorgatjuk a tortára, majd egy kenőlapát segítségével elsimítjuk a tetején. 




Hidegen tálalva fogyasztjuk és tetejét alkalomhoz illően dekorálhatjuk cukorgyöngyökkel vagy marcipán figurákkal. 
Jó étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes a pöttyös tányér, és a torta tetején a gombák... igazán kontrasztos! :) A torta pedig nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés