2012. július 14., szombat

Barna magvas házi kenyér


A kenyér nagy kincs, igazán akkor tanuljuk meg értékelni, ha nincs. Például éppen elfogyott otthon és a bolt már bezárt. Természetesnek vesszük, hogy van és mi sem egyszerűbb, mint kutya futtában bekapni gyorsan egy szendvicset. Régen nem voltak pékségek, a kenyeret otthon sütötték és összetett fárasztó munka értékes gyümölcse volt. Mindig szerettem volna kenyeret sütni, amikor a diploma munkámat írtam magyar szakon sokat kutattam pont ebben a témában. Főként a kenyérhez kapcsolódó hiedelem világ érdekelt, belepillanthattam a régmúlt emberének gondolkodásába. Most eljött a kenyérsütés ideje, mint egy kíváncsi gyerek úgy vártam a végeredményt. Finom lett és bár én kenyérsütő gépet használok mégis nagyon értékelem, azt az érzést, hogy milyen jó friss saját készítésű kenyeret tenni az asztalra.
                                                                    Elkészítési idő: 70 perc


Hozzávalók:
500 g Barna magvas lisztkeverék gluténmentes 
/Glutenex/
500 ml víz
25 g sütőélesztő
1 mk kanál cukor
4 mk só
2 ek olaj
1 tojás
kevés Rama margarin



A kenyérsütőgép edényét vastagon vajazzuk ki, hogy a kenyerünket könnyen kitudjuk majd belőle venni, ha már megsült. Először az edénybe a folyékony alapanyagokat tegyük bele víz, olaj, tojás.  A  tetejére öntsük rá a  szárazakat, liszt, só, cukor a közepébe csináljunk egy kis lyukat és tegyük rá szétmorzsolva az élesztőt.
Fontos figyeljünk arra, hogy sem az élesztő sem a víz arányát ne borítsuk fel, mert a kenyerünk összeesik. Az élesztő a tetejére kerüljön, mert fontos, hogy minél később érintkezzen a folyadékkal. Egy órás gyors programon sütöttem közepes színűre és kis kenyérnek, hiszen csak fél kiló lisztet használtunk. A kenyérsütő sípolással jelzi, ha a program lefutott. A kész kenyér a vajazásnak köszönhetően könnyedén kicsúszik a formából. A forró kenyeret konyharuhával takarjuk le és hagyjuk így kihűlni. Hidegen recés élű késsel vágható.


Ha sütőben sütjük praktikus szögletes fémformát használni hozzá, amit szintén kivajazunk. A jó átgyúrt tésztát beleöntjük figyelve arra, hogy a formának csak az 1/3 -át töltsük meg. Nedves meleg helyen  40 fokon kelesztjük 30-40 percig majd 250 fokon sütőben sütjük 35-45 percig. Fontos, hogy formát úgy helyezzük a sütőbe, hogy legyen alatta egy vízzel teli hőálló tálka. Megsült kenyeret formából kivéve letakarva hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése