Sokszor előfordul, hogy nem tudom, mit ennék szívesen.
Ismeritek az érzést? Ezt egy kicsit többet érzem, amióta gluténmentes életet
élek. A válasz sokszor az orrunk előtt
van, így született meg ez a recept is, kinyitottam a hűtőt és tartalmát látva
már jött is az ötlet. Burgonya hajó? Igen, hiszen egyszerű alapanyagok kellenek
hozzá, de az ízvilággal lehet játszani. A paradicsomos oregánós töltelék egy
kicsit olaszossá varázsolja, az rozmaringos almás pedig édeskésen egyedivé. Nálunk az egész család rákapott erre a finom
ételre, ajánlom hát kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
6-7 közepes burgonya
15 dkg trappista sajt
15 dkg pármai sonka
1 db paradicsom
1 db alma
só, bors, oregánó, rozmaring
Elkészítés:
A burgonyát héjjában egészben megfőzzük. Közben nagyon
ügyeljünk arra, hogy ne főjön szét. Közben
elkészítjük a tölteléket, így a sonkát és a paradicsomot apróra vágjuk, az
almát lereszeljük. A sonkát és a sajtot két egyenlő részre osztjuk el ez egyikhez hozzáadjuk a paradicsomot és
szórunk rá egy csipetnyi sót, oregánót és őrölt borsot. A sonka másik részéhez
hozzátesszük a reszelt almát és egy csipetnyi sót és rozmaringot teszünk hozzá.
Ha burgonya megfőtt,
akkor lehúzzuk a héjját. A megpucolt
burgonyákat kettévágjuk és a belsejét óvatosan kikaparjuk egy kiskanállal. A kikapart burgonyát fel szoktam használni krumplipürébe vagy a kivajazott tepsiben a burgonya hajók alá téve megpirítom egy kis baconnel.
Tipp: A kikapart belsejét szintén eloszthatjuk a
kétféle ízű töltelék között, amelyhez 1-1 dl tejfölt keverünk hozzá és aki
szeretné az ízeket pikánssá fokozni egy kis dijoni mustárt keverhet a tejfölbe.
A töltelékeket beletöltjük az üreges burgonyába és tetejét
meghintjük reszelt sajttal. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon
tálalás előtt megsütjük. Nem igényel
hosszabb ideig tartó sütést, csak addig süssük, amíg a sajt ropogós nem lesz a
tetején. Készíthetjük köretnek is, de akár főételnek is megállja a helyét az ízletes burgonya hajó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése