A múlthéten kaptam
egy receptötletet az egyik kedves ismerősömtől. Valószínűleg, amikor
meglátta a guszta képet a világhálón nagyon megtetszett neki és én jutottam
róla az eszébe, ezért rögtön elküldte nekem e-mailben. Kaptam hát egy frappáns kollázsos
képet egy kakaós csiga készítéséről, de recept leírás nélkül. Hogy, hogyan?
Igen jól olvastad recept leírás nélkül. Kakaós csigát látván ránézésre tudtam,
hogy nekem is készítenem kell egy ilyen kakaós csodát. Elővettem hát az őszi
szabadságom első napján a családi receptkönyvet és megkerestem benne a kelt
tészta receptjét. Az igazi könnyű kelt tészta elkészítése nagy figyelmet és
precizitást igényel, bevontam hát a sütésbe az édesanyámat, hogy olyan
fortélyokat lessek el, ami szakácskönyvekből nem tanulható meg. Milyen lett az
eredmény? Ínycsiklandozó kakaós csiga illat szállt a levegőben és az ízével nem
tudott senki sem betelni.
Elkészítési idő: 30 perc Pihentetés: 1 óra Sütési idő: 30-35perc
Hozzávalók:
50 dkg liszt /Glutenix foszlós kalács keverék/
10 dkg Rama
5 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
5 dkg holland kakaó
10 dkg Rama
5 dkg porcukor
50 dkg liszt /Glutenix foszlós kalács keverék/
10 dkg Rama
5 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
5 dkg holland kakaó
10 dkg Rama
5 dkg porcukor
Elkészítés:
1. Lépés:
Az élesztőt felfuttatjuk, azaz egy bögrébe kis tejet teszünk mikrohullámú
sütőben fél perc alatt langyosra melegítjük. Az élesztőt apránként morzsolva
hozzáadjuk egy kávéskanál cukorral és hagyjuk erjedni.
Tipp: A hozzávaló tej hőfoka fontos,
amiben az élesztőt kelesztjük. Ha túl meleg a tej, akkor az élesztőt leforrázzuk
, ha túl hideg, akkor tészta lassan fog kelni vagy keletlen marad.
2. lépés:
A lisztet összekeverjük a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a lágy vajat és hozzáadjuk a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk tésztává. A csomómentesre gyúrt tésztát dagasztjuk, addig amíg magától le nem válik a tészta az edény faláról.
A lisztet összekeverjük a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a lágy vajat és hozzáadjuk a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk tésztává. A csomómentesre gyúrt tésztát dagasztjuk, addig amíg magától le nem válik a tészta az edény faláról.
3. lépés:
A tálban a tésztát egy kis liszttel
meghintjük és egy konyharuhával lefedjük. Meleg helyen egy órát pihentetjük,
amíg a tészta dupla nagyságúra nem kel.
4. lépés:
A kelt tésztát könnyedén átgyúrjuk,
majd a gyúródeszkán sodrófa segítségével 1- 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A
porcukorral, margarinnal kikevert kakaós masszát a tetején egyenletesen
elkenjük.
5. lépés:
A kakaós masszával megkent tésztát
vékony csíkokra vágjuk és megsodorjuk. A sodort tésztacsíkból csiga alakot
formázunk és vajjal kikent tepsibe helyezzük.
6. lépés:
A csigákkal teli tepsit jól előmelegített
sütőben 150 fokon 30 percig sütjük. Ha látjuk, hogy nagyon barnul a teteje,
akkor alufóliát teszünk a tetejére.
Tipp: A kelt tésztát nem szabad túl
magas hőfokon sütni, mert a külső kérge gyorsan megbarnul, de a belseje nyers
marad. Jól megsült tészta ismertetőjele,
hogy egyenletesen világosbarna.
Tálalás:
Napokig puha marad az állaga, ha megfelelően lefedve tároljuk. Ajánlom vacsorára és reggelire kávé vagy kakaó mellé is egyaránt finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése