Olívaolaj kóstolón jártunk a Dolce Vita Bor & Delikáteszben.
Honnan jött az ötlet? A remek programra blogger barátnőm GasztroReni
hívott el. Ketten érkeztünk hát a budai delikáteszhez múlt pénteken. Szeretek olívaolajat
használni, de bevallom kíváncsi voltam, hogy fog-e tetszeni. Ti kóstoltatok már olívaolajat
csak önmagában vagy egy kis kenyérrel? Ilyen téren nekem sem voltak tapasztalataim.
A kis boltocska bejárata mellett egy fahordóra helyezett bor és szódásszifon
már jelezte, hogy ínyenceknek imponáló helyre érkeztünk. Milyen volt belülről az
üzlet?
Eredetivé varázsolták az ablakra festett borosüveg alakzatok, az egyik falat végig borokkal teli polc fedte, aztán egy szekrényre való
szakácskönyv között is válogathatott a vásárló. Lenyűgözött a prémium olasz
olívaolajok bő választéka, a többféle olasz kávé, az aszalt paradicsom és a
különböző balzsamecetek, a csokoládék, a teák és még sorolhatnám a sok finomságot. A légkörnek volt egy megfoghatatlan hangulata, érződött a gasztronómia
szeretete. A polcokon lévő borokat ráérősen nézegetvén frappáns fantázia
névvel ellátott különlegességekre bukkantam, mint Lelkibéke, Bevállalod? Lelkifröccs
alatta kisbetűvel kijózanít. Mennyire ötletes! Aztán Sirály, Csomó, Horgony és
Nemere. Hogyan? Igen Nemere, a tanári énem megmozdult bennem.
Pontban hét órára
össze gyűlt a társaság és Giuseppe Scaricamazza az
"olajkirály", (a Granditalia tulajdonosa, a legjobb magyar éttermek
beszállítója) bele is vágott az olívaolaj történetébe. Kis akcentussal és nagy
lelkesedéssel elmesélte az olívaolaj történetét, olyan érdekesen, hogy minden szinte megelevenedett a szemem előtt.
Giuseppe |
Ezt követően kezdődött a kóstoló, kis pohárkákba öntött nekünk olívaolajat és a
poharat egyik kezünkkel alulról fogtuk a másikkal lefedtük, így melegítettük. Majd
megszagoltuk és az illatát elemeztük, hogy mire emlékeztet például a friss fű illatára fűnyírás után, a palánta jellegzetes szagára. Kicsit kortyoltunk az olívaolajból, majd amikor már megízleltük pár falat kenyeret
ettünk kísérőként. Milyen volt az íze? Finom, sokféle ízt véltem felfedezni néhol
egy kis mandulát, egy kis saláta ízt, néha egy kis csípősséget. Ettem-e
kenyeret hozzá? Igen, mert "véletlenül" volt nálam gluténmentes kenyér, ezúton is köszönet a szervezők rugalmasságának.
Következtek a gyümölcsecetek és a sort a balzsamecetek zárták. Giuseppe
rengeteg érdekességet mesélt, hogy mitől lesz jó az olívaolaj, milyen préselési
technikákat használnak és persze szóba jöttek az olasz családi történetei is.
Jó volt nézni, milyen átszellemült az arca, ez a rajongás átragadt ránk is. A legvégén
olívabogyót kóstoltuk, amiről egyfolytában a Napsütötte
Toszkánából az a jelenet jutott az eszembe, amikor olívabogyót
szüretelnek. A filmben, amely Frances Mayes híres
gasztroregényéből készült, az öreg fákról kézzel szedik az olívabogyót
és alattuk háló van. A hősnő segít a szomszédainak, majd amikor levesz egyet az
ágról, meggondolatlanul bekapja és azonnal is köpi, olyan keserű.
Az
általunk kóstolt olívabogyó nem volt keserű, sem sós, hanem ropogós és egy
leheletnyit édeskés. Hadd említsek meg, egy kedves családi történet, ami
megmosolyogtatott. Pár éve, amikor kint Olaszországban földrengés volt
Giuseppének az anyukája küldött egy sms-t, hogy jól vannak, ám amikor lesett a
polcról a balzsamecet, akkor bezzeg felhívta telefonon, hiszen a balzsamecetnek minden
cseppje érték.
Mit kell mindenképpen
tudnunk? Amikor olívaolajat vásárolunk, ne a színe alapján ítéljünk, hanem azt
válasszuk, aminek az íze finom. Három hasznos jó tanács, amit érdemes megfogadni, hogy ne tartsuk
konyhaablakban, tűzhely mellett az olívaolajat és mindig tekerjük rá a kupakot,
mert sem a fény, sem a hő és sem a
levegő nem tesz jót neki.
Az est után kellemes szájízzel távoztunk és útravalóként kaptunk egy csipetnyi olasz életérzést és elmondhatjuk magunkról azt, hogy kóstoltunk, olyan olívaolajat, amelynek az alapanyaga az Etnától 30 km-re termett.
Az est után kellemes szájízzel távoztunk és útravalóként kaptunk egy csipetnyi olasz életérzést és elmondhatjuk magunkról azt, hogy kóstoltunk, olyan olívaolajat, amelynek az alapanyaga az Etnától 30 km-re termett.
GasztroReni |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése