A puliszka
régi hagyományos étel, amelynek eredete régmúltban gyökeredzik, a neve a 17. század végén
jelent meg a magyar nyelvben. Az erdélyi székely embereknek volt a fő
tápláléka, reggelire és vacsorára főételként, ebédnél pedig köretként
fogyasztották. Csomagolták a keményre főzött változatát útravalóként a mezei
munkát végző embereknek. Kislányként a nagymamámtól ismertem meg és tőle tanultam az elkészítését is. Manapság már ritkán alszok nála, mert már kinőttem a nyári szünetek korából, de ha mégis összejön az ilyen alkalom, akkor természetesen puliszkát készít nekem.
Hozzávalók:
/2 főre/
/2 főre/
fél liter tej5-6 ek, kanál kukoricadara
feltétnek ízlés szerint sajt, tejföl, juhtúró
vagy pirított szalonna
vagy pirított szalonna
Elkészítés:
Elkészítési módja nagyon egyszerű fél liter tejben vagy vízben megfőzzük a
kukoricadarát. A víz vagy a tej mennyiségétől függően lesz az állaga félkemény
vagy híg. Egyszerű reggeliként fogyasztva ajánlom hozzá a reszelt füstölt sajtot, ebédre nagyon
ízletes még juhtúróval, tejföllel és sült szalonnával meghintve. Finom desszert keményre főzve
és hidegen felszeletelve fahéjjal és porcukorral megszórva esetleg megkenve
szilva vagy barack lekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése