Zeller igen finom illatú gyógy- és fűszernövény, gumója nagyon egészséges és immunrendszer erősítő hatású. Az ókori görögök nagy becsben tartották. Az atlétikai versenyek győzteseit nem virágcsokrokkal, hanem zellerlevéllel köszöntötték. Népi hiedelem szerint a zellernek nemivágy serkentő hatása van, ez a tény tudományosan ugyan nem bizonyított, de mi ettől függetlenül fogyasszuk bátran rendszeresen.
2 gerezd fokhagyma
1 fej közepes nagyságú zellergumó
1 kisebb fej vöröshagyma
1 pohár tejföl
1 db burgonya
só,fehér bors, delikát,liszt
olaj
kockára vágott piritós
Elkészítés:
Tegyük egy fazékba az olajat, amiben megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezt követően felöntjük 1/2 liter vízzel és az apróra kockázott zellert és a krumplit puhára főzzük. Megfűszerezzük: só, fehérbors, delikát esetleg egy tyúk húsleves kocka. Forrás után a lángról levéve összeturmixoljuk hozzáadva egy evőkanálnyi lisztet és az pohár tejfölt. Majd újra felforraljuk, apróra vágott petrezselyem levéllel meghinthetjük és főzzük még egy jó tíz percig.
Tálalás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése