Régóta vágytam egy cseréptálra, nemrég az egyik barátnőm édesanyjától örököltem egyet. Nekem egy ilyen tál felbecsülhetetlen eszmei érték főleg, ha családi örökségből származik. Gondoltam kipróbálom és a választásom pikáns csirkecombra esett édes krumplival, ami mellé még zöldségeket válogattam. A tálat előző este beáztattam, mivel teljesen új volt. Hogy milyen lett a benne készült étel íze? Az ízek zamatosan összeértek a hús pedig egyben puha és ropogós lett. Kenyeret is sütöttem már benne azóta, de ez már egy másik történet lesz.
Naninak!
Hozzávalók:
/4 főre/
5 db alsó csirkecomb
3 db édesburgonya
2 db sima burgonya
2 db sárgarépa
2 db lila hagyma
3-4 fej fokhagyma
10 dkg bacon
grill fűszerkeverék
só, bors, majoranna
pici olaj a tál aljára
Előkészület:
Ha új Pataky vagy római tálunk van az első sütés előtt egy éjszakára vízbe áztatjuk. Ha már használt tálról van szó, akkor sütés előtt 2 óráig áztatjuk vízbe. Az alapanyagokat megpucoljuk, a krumplikat felkockázzuk, a hagymákat felkarikázzuk, bacont vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát elharmadoljuk majd hosszában szintén három darabra vágjuk. A csirkecombot megmossuk és egy negyed órára bepácoljuk, azaz megdörzsöljük sóval, grill fűszerkeverékkel és majorannával.
Elkészítés:
A tál aljába egy pici olajat teszünk majd kibéleljük a baconnel, aztán ráteszünk egy kis lilahagymát, amit az édesburgonya követ.
Kétféle burgonyát használtam hozzá, mert nem szerettem volna ha túl édes lesz a köret. Az édesburgonya, mintahogy a neve is jelzi édeskés ízű és egy kicsit a sütőtökre emlékezteti az embert.
Ezután rákerült még egy sor lilahagyma, aztán a sárgarépa és ízlés szerint borsot őrlünk rá.
Végül a tetejére a pácolt csirkecombok következnek, fokhagymával megszórva.
A tálra rátesszük a tetejét és betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 1-1,5 órán át 180 fokon sütjük.
A lefedett tálban ropogósra sül a csirke, nem is kell külön pirítani.
Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Márti,nagyon köszönöm!!!!Sokat jelent ez nekem!!!R
VálaszTörlésBarátok közőtt ez természetes:)
VálaszTörlésNagyon szereti a családom az édes burgonyát. Ez a recept fantasztikus! Köszönöm Ilona
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy nemcsak nekem ízlett:) Köszi Ilona!
Törlés