2013. február 1., péntek

Házi túrós batyu, mert az otthon íze az igazi


Ma már bármelyik utca sarkon kapható, mégis a házi az igazi. Kóstoltatok már otthon sütött túrós batyut? A sütőből kiszálló kelt tészta illata és kész túrós csoda íze semmihez sem fogható. Bevallom, amikor kiderült, hogy gluténmentesen fogok ezentúl élni, azt hittem lemondhatok péksütik nyújtotta örömről. Sejtésem sem volt arról, hogy még finomabb ízekre lelek, arról meg pláne nem, hogy az én kezem nyomán születhetnek ilyen finomságok. Jó sütögetést annak, aki érez magában elég spirituszt hozzá!

Hozzávalók:
50 dkg gluténmentes kalácsliszt /Femini/
/normál liszt a nem allergiásoknak/
3 tojás
1 kk. étolaj
1 csomag élesztő
cukor, só
2 ek. tejföl
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítési idő: 60 perc+ kelesztés


1. Lépés:
Az élesztőt felfuttatjuk, azaz egy bögrébe kis tejet teszünk mikrohullámú sütőben fél perc alatt langyosra melegítjük. Az élesztőt apránként morzsolva hozzáadjuk egy kávéskanál cukorral és hagyjuk erjedni.
Közben egy kisebb tálban a túróba belereszeljük a citrom héját és belekeverjük a vaníliás cukrot is, természetesen ízlés szerint mazsolát is szórhatunk bele.


2. Lépés:
A lisztet és a kelesztett élesztőt összekeverjük, hozzáadjuk  két felvert tojást és az olajat, egy csipet sót és ízlés szerint cukrot. A csomómentesre gyúrt tésztát dagasztjuk, addig amíg magától le nem válik a tészta az edény faláról.



3. Lépés:
A tálban a tésztát egy kis liszttel meghintjük és egy konyharuhával lefedjük. Meleg helyen egy órát pihentetjük, amíg a tészta dupla nagyságúra nem kel.


4. Lépés:
A kelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd a gyúródeszkán sodrófa segítségével 1- 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.


5. Lépés:
Végül kisebb négyzetekre felvágjuk és a közepére túrót teszünk, majd
két átellenes sarkát behajtjuk, aztán a másik két sarkát szintén ugyanígy behajtjuk.



6. Lépés:
A kész batyukat szilikonecset segítségével megkenjük a tojássárgájával.



7. Lépés:
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.


Tálaláskor megszórhatjuk egy kis porcukorral, de  az íze önmagában is isteni.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése