Töki pompos? A frappáns nevezetű kenyérlángost pár évvel ezelőtt egy kis városka piacán ettem először és emlékszem, hogy előttem sütötték kemencében. Honnan ered a neve? Tök nevezetű településről terjedt el és a pompos /máshol langalló/ a kenyérlángos megfelelője a népi szóhasználatban. Bevallom engem levett a lábamról. Nemhiába mondják az öregek, hogy az egyszerűbb néha több, hiszen a burgonyás tészta, fokhagymás tejföllel, füstölt szalonnával és lila hagymával összesütve egyszerűen tökéletes ízkombináció. Miért ne készítenénk magunknak otthon? Feldobhatjuk vele étrendünket és persze nem utolsó sorban mosolyt is lehet vele csalni bárki arcára.
Hozzávalók a tésztához:
300 g FE-mini kenyérpor
/nem érzékenyeknek sima búzaliszt/
25 g friss élesztő
80 g főtt áttört burgonya
2 dl víz
2 ek.tejföl
só, őrölt római kömény
1 tojás
Hozzávalók a feltéthez:
1 dl tejföl
1-2 cikk fokhagyma
1 nagy fej lilahagyma
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és puhára főzzük, majd áttörjük. Az élesztőt feloldjuk egy bögrében 1-2 evőkanál langyos vízben.
Laza de nem túl ragadós tésztát gyúrunk az összes hozzávalóból.
A tepsit alaposan kikenjük vajjal és a tésztát eloszlatjuk egyenletesen benne, majd hagyjuk kelni kb. 15-20 percig.
A kelt tészta tetejét megkenjük tejföllel, amit sóval és áttört fokhagymával ízesítettünk.
A tejét megszórjuk az apróra vágott szalonna darabokkal,valamint a lilahagymával
és meghintjük egy kis frissen őrölt borssal.
A kenyérlángosunkat előmelegített sütőben 15-20 percig 180 fokon sütjük.
Jó étvágyat!
Végre felraktad,már nagyon vártam!Rita
VálaszTörlésEnnek örülök! Jó sütögetést!:)
Törlés